Fire ufrivillige design-dogmer
Med mange års erfaring som grafisk designer og strategisk udvikler i reklamebranchen – og i øvrigt inkarneret cykelrytter fra tiårsalderen, havde Jacob Ørholm et stærkt fundament for at ramme tidens udtryk.
Inden projektets opstart, opstillede Jacob Ørholm 5 ufravigelige dogmer til designet:
- Man skulle tilbage til sorte bib-shorts.
- Man skulle tilbage til en dybrød farve.
- Designet skulle have et mere rent og opdateret udtryk.
- Designet skulle være gennemgående.
Dette resulterede i dette design:
Et design, der skulle vise sig at sende trykbølger igennem cykelverdenen.
Et design, der blev lagt mærke til og beundret, både af ryttere i feltet og af motionister på landevejen. Alle var enige om, at det nye design løftede de danskere rytteres trikot til et niveau, der nu kunne matche deres sportslige niveau.
Om designet udtaler Jacob Ørholm fra Parentini Nordic:
”I en cykeltid hvor der sker alverdens. Folk cykler som aldrig før. Med og på nye mærker, masser af farver, vilde designs og nye teknologier, følte jeg et behov for at markere at ét sæt er helligt! Nationalsættet. Det danske landshold bør efter min mening være fri for modens humør. Altså ikke tidens udtryk, men først og fremmest fædrelandets. Jeg nævnte nogle helt konkrete ændringsforslag. Mit primære og klokkeklare sigte var at justere den danske røde tilbage på sin plads! Dernæst at skabe en ny og mere velbalanceret typografi. Det samme med nationale symboler og ikke mindst ensarte det hele på alle medier. Måske kunne jeg sågar overtale til en pakke med en sort buks.”
Våbenskjoldet var omkring indenrigsministeriet for at blive godkendt som officiel version af det danske rigsvåben. Særlig godkendelse til OL og i sportssammenhæng. Også H.K.H. Kronprins Frederik syntes at være tilfreds med designet.
Et mytisk design
DENM-designet var kun til brug for DCU under OL i Rio. Derefter skulle landsholdene vende tilbage til det oprindelige design med sponsore. En beslutning, der skulle vise sig at skabe en del furore i Cykeldanmark. Folket ønskede OL-designet tilbage – især de sorte BIBs – hurtigst muligt.
Med til at ophøje miljøets begejstring var også at kollektionens overskud gik rent til talenter under 23.
Men sådan skulle det ikke blive. Og allerede en måned efter kørte alle landshold VM i DOHA iført det oprindelige design, der vakte stor harme på diverse tråde på sociale medier med referencer til, hvor godt landsholdet tog sig ud i Rio. DENM-designet var blevet en myte på rekordtid.
En myte, som måske kan genfortælles til et fremtidigt OL … For siden er DCU total forvandlet. En professionel, ny ledelse har fået genoprettet økonomien og fået fornuftigt styr på fremtidens partnere.
Håndsyet i Italien
Som alt andet Parentini cykeltøj, er DCU’s tøj 100% håndsyet i Italien. Af erfarne skræddere med over 25 år på bagen. Sådan har det været siden 1976.
Læs mere om Parentinis historie og deres tætte bånd til dansk cykelsport.
Håndsyet i Italien
Foto: TDW Sport, Parentini Nordic